Třeba příští neděli... Zuzčin parawdní makový koláč!
Pište si do makovic! Mňam!
Ke koláči tudy:
Pište si do makovic:
Parawdní makový koláč dle Zuzky:
Předně se pořádně nalaďte na tvoření. A tohle bude celé začerstva, takže neva, když budou dětí chtít mlít mák, když se vám ho půlka rozsype a oni v tom pak budou jezdit autíčky, nic se nezkazí.
A taky jim můžete rovnou koupit ještě pytlík maku navíc a dejte jim ho do plechu jen tak pro tu neplechu, pak nelapáte po dechu jestli zbyde dosti na koláč. (Ono se to makové nadělení asi dřív či později sice rozsype po celé kuchyni, ale takové vysávání je taky parádní zábava!)
Nevadí ani, když to nestihnete za půl hodiny, ale doděláte ho po částech až večer, aspoň ho dáte rovnou vychladit do ledničky a ráno máte na svačinu do krabičky, mňam!
Všechno čerstvé, nic se nezkazí.
Na korpus:
1 hrnek slunečnicových semínek
1/2 hrnku oříšků - co máte - lískové, mandle, vlašské,...
1/2 hrnku lněného semínka
3 lžíce kokosového oleje
a jestli máte, není nutno, ale je to veeeelmi voňavé, tak 3 lžíce oříškového másla - lískooříškové či vlašské nejlépe
Na náplň:
1 hrnek datlí sušených
1/2 hrnku rozinek nesířených
1 hrnek máku - měřeno nepomletého máku - až změříte, pomelte ho
1/3 hrnku chia semínek - možno v nouzi vynechat
1 bio citrón - anebo 3 lžíce koupené bio citrónové šťávy (třeba DM)
Slunečnicová semínka, oříšky, lněná semínka - pomelte. Já mám tříštivý kávomlýnek a to je pak vcukuletu a děti nápomocné vítány.
Vše pomleté přesypte do větší mísy.
Ve vodní lázni roztopte kokosový olej a spolu s oříškovým máslem přelijte do rozmixovaných semínek a oříšků.
Vše promíchejte, konzistence je asi jako drobenka, kokosový olej pak ale ztuhne a lněné semínko nasaje vlhkost a též korpus spojí.
Touto drobenkou vyložte formu. Já měla formu teflonovou, vyloženou naspod pečícím papírem a po stranách vytřenou kokosovým olejem a vysypanou kokosem.
Náplň:
Datle a rozinky jste buď přes noc nebo na 4h namočili do studené vody, tak aby byli tak akorát ponořené, anebo netrváte na raw a chcete rychle ke koláči, pak můžete obojí krátce povařit a nechat stát, než uděláte korpus.
Pak obojí namočené rozmixujte, ponorným či jiným mixérem.
Do rozmixovaného ovoce přisypte pomletý mák, přidejte šťávu z bio citrónu a nastrouhejte polovinu jeho kůry. (Někteří doporučují omýt jej v octové vodě).
Přidejte chia semínka a póóřádně promíchejte.
S Láskou a těšením lžičkou - případně namáčenou ve studené vodě - rozprostírejte na korpus a užijte si poslední čas přípravy téhle lahodnosti.
A taky možná nechte kousek náplně dětem do misek, protože jinak budete následující hodinu tuhnutí pořád odpovídat na otázku Kdy už to bude?! :o)
Když jste tedy pomocníkům dali po právu už jejich část na misku, můžete celé tohle makově opojné dílo dát vychladit do lednice a aspoň hodinu nechte tuhnout.
Klidně jej nechte tuhnout i dýl, protože o to víc se nad ním pak budete sami rozplýýývat. A třeba se můžete i rozzpívat! Co to ten král za královnu dostal...