recept na klokaní steak od průvodce Marka Wachtla
Marek Wachtl, český průvodce žijící v Austrálii přináší do cestovatelské kuchařky Cestuj za jídlem recept na klokaní steak.
S průvodcem Marek Wachtlem se neznáme dlouho, přesto jsme si padli do oka, a při provázení Austrálii ochutnali mnohá jídla, tak jako na fotografii polévku v Ho Pot Dragoun v Melbourne. Do cestovatelské kuchařky Cestuj za jídlem Marek přináší recept na klokaní steak.
Marek nám k receptu napsal ......
BBQ (grilování je australským koníčkem, který narozdíl od kriketu nebo rugby není sezónní, a dá se provozovat celoročně a při jakékoliv příležitosti. Griluje se často, griluje se v parcích, na plážích nebo jen tak u někoho doma na zahradě. Výběř surovin je neomezený, a na grilu občas skončí i klokan, symbol Austrálie vyobrazený i na australském národním erbu.
Klokaní maso se stalo v posledních letech populární a je k dostání téměř v každém supermarketu. Stále častěji je zařazováno na jídelní lísky běžných hospůdek, ale i fajnových restaurací. Je o něj zájem i v zahraničí a vyváží se do více jak 40 zemí světa.
Tmavě červené maso, je velice libové, neobsahuje téměř žádný tuk, naopak má vysoké množství proteinů, železa a zinku. Právě z těchto vlastností masa vyplývá, jak důležitá je rýchlá a krátká tepelná úprava. Klokan by se měl podávat "rare" tedy jemně, mírně opečený. Oblíbil jsem si jednoduchý recept s tradiční australskou BBQ omáčkou. Na její přípravu potřebuje:
Celý recept na klokaní steak s BBQ omáčkou najdete v knize Cestuj za jídlem