Finále
Milí startéři, přehoupli jsme se úspěšně do závěrečné čtvrtiny kampaně. Jste skvělí, děkujeme!
Měli bychom tu pro vás poslední článek s informací, která by se vám mohla při četbě hodit. Týká se požívání alkoholu…
Jak si budete moci všimnout, hlavní hrdina knihy není zrovna abstinent. Pokud se má chuť napít, uchyluje se k tradičním druhům alkoholu, zejména k araku a toddy. Palmové víno neboli toddy se tradičně vyrábělo zkvašením palmové šťávy, nejčastěji palmyrové, datlové nebo kokosové. Jednalo se o nízkoalkoholický produkt, silný zhruba jako naše pivo. Při delším kvašení se obsah alkoholu o něco zvýšil, toddy však dostalo nakyslou chuť. Palmové víno se také dá vypálit, čímž získáme pálenku zvanou arak.
Indové tedy pili a pijí, byť kvantifikovat je poněkud obtížné. Konzumace alkoholu se tradičně spojovala s nízkými kastami a křesťany a byla pokládána za společenský nešvar. V současnosti je pálení araku v některých státech zakázáno, některé zakazují konzumaci jakéhokoli alkoholu (například státy Bihár či Gudžarát), jinde je prodej alkoholu omezen pouze na luxusní hotely a restaurace nebo speciální prodejny disponující za tímto účelem státní licencí. To pak bývají ne příliš vábně vypadající místa, kam si chodí kupovat alkohol chudší Indové (viz obrázek). K dostání obvykle bývá pivo a poměrně velký výběr tvrdého alkoholu (brandy, rum atd.). Indové jej rádi pijí prostě s vodou nebo nějakou limonádou.