Khmerský Nový rok
Vítej, čtenáři aneb můj první příspěveček
Pro svůj první příspěvek jsem si původně vybral téma velmi tradiční a vcelku pochopitelné: zrození „Zrození“, celý dlouhý a bolestivý proces vzniku této knihy. Pak jsem se ovšem rozhodl začít něčím pozitivnějším, zajímavějším, zábavnějším, a to novoročními oslavami. V dubnu? Správně! V dubnu. Khmerský Nový rok, počítaný podle tradičního solárního kalendáře (stejně jako např. v Thajsku či Laosu) totiž letos začal 14. dubna. Začal tím Nový rok 2563 buddhistického kalendáře, rok Bílé kovové krysy, rok velkých změn, s pondělím coby šťastným dnem týdne. Já jsem napsat tento příspěvek v pondělí jaksi nestihl a ani samotná oslava neproběhla v pondělí, ovšem v úterý, těsně po našem Velikonočním pondělí, tedy dva týdny nazpět.
Původně jsem byl pozván na večírek, pořádaný kambodžskou ambasádou v Praze, a velmi jsem se těšil, že potkám své přátele i další Khmery žijící v ČR, že si budu moci procvičovat svou khmerštinu (kterou jsem předchozího půl roku studoval v Siem Reap), a především na jídlo, které mám velmi rád. Bohužel se však, díky karanténě a pochopitelným důvodům, jež netřeba rozebírat, oslavy nekonaly. Proto jsem se rozhodl, všem virům navzdory, uspořádat svou vlastní malou oslavu, jen pro dva. Nekonaly se tradiční zábavy a tance a písně a hry, jen jsem se po khmersku oblékl, pouštěl tradiční hudbu a uvařil něco, co vzdáleně připomínalo kambodžskou národní kuchyni.
Rozhodl jsem se s Vámi o mou malou oslavu rozdělit.
Přikládám proto fotografii mé skromné večeře, tradičního kuřecího curry, jaké najdete v Kambodži při všech oslavách, na každé svatbě. Dále samozřejmě prahok (jenž jsem si přivezl ze své posledního pobytu), tradiční rybí fermentovanou pastu (https://en.wikipedia.org/wiki/Prahok), typickou vůni Kambodži (jednu z vůní, které zmiňuje titul mé první knihy, knihy kambodžských pohádek „Země čtyř vůní“), dále mangový salát s krevetkami, limetkovou polévku, rýži a smažené nudle.Nechyběl ani kambodžský čaj v hrníčku s národní vlajkou. Ačkoliv to vůbec nebylo špatné, už se moc těším, až zase ochutnám originál, součást khmerské kultury, která je nejvoňavější, kterou mám nejraději.
Přeji Šťastný Nový rok 2563 všem! Ať se Vám daří co nejlépe. O co jsme přišli na začátku, o to více jistě doženeme. Skok bude o to větší, že jsme čerství a odpočatí.
Štěpán